Olimpica Nevazatoare: Rugam Sa Se Reinstaleze Sonorizarea la Semafoare

0
5552

Va rugam sa urmariti prestatia unui olimpic nevazator cu care comunitatea din Iasi se mandreste la nivel national si international.

Livia Frona are virsta de doar 12 ani. Universul ei il reprezinta casa si scoala. Si cand spunem scoala, pentru copilul Livia acest lucru inseamna studiul la pian. Prin muzica, Livia a castigat mai multe premii, fiind olimpica. Insa este si mai norocoasa in privinta faptului ca dupa scoala, in fiecare zi, mama ei o ia acasa. Ceilalti elevi ajung acasa doar in vacante, sau rar, in weekend-uri. Fetitei ii plac Mozart, Beethoven si Bach dar si Clayderman si Giovanni Marradi. La concursul international de interpretare vocala si instrumentala „Ofranda sunetului”, fetita a obtinut premiul I, la concursul national „Mozart” – premiul I iar la Festivalul de Interpretare pianistica „Forte Piano”, tot premiul I. Ea a spus ca a ii place sa mearga la Cluj deoarece acolo autoritatile au montat sisteme de avertizare sonora, in multe intersectii din oras. De asemenea, ea ar vrea sa viziteze cat mai des Iasul, iar in viitor isi va cauta un job aici.

In judetul Iasi sunt 3.200 de suflete care s-au nascut sau au dobandit o dizabilitate care ii obliga sa ceara ajutorul nostru, al comunitatii in care s-au nascut, al celor care suntem sanatosi. Pentru a merge la magazinul din colt sau la scoala, de cativa ani, acesti orbi nu se pot deplasa decat cu ajutorul familiei sau cersind ajutorul celor pe care ii intalnesc in cale. Universul celor 3.200 de nevazatori din judetul Iasi il constituie casa familiei, de unde nu pot iesi decat cu ajutorul membrilor iar daca vorbim despre copii, universul il constiuie scoala. In privinta nevazatorilor adulti, acestia rar se incumeta sa iasa din casa pentru nevoile zilnice. Un serviciu sau un job, pentru cei mai multi dintre nevazatori consituie in vis irealizabil. Nu se pot deplasa pina la punctul respectiv. Pina in urma cu doi ani, o parte dintre nevazatorii din Iasi au inceput sa spere in momentul in care un municipiul Iasi s-au montat sisteme de avertizare sonora pe cateva dintre semafoare. De asemenea, copii de la Liceul Special „Moldova” din Targu Frumos au zambit in momentul in care s-a montat un asemenea sistem la trecerea din dreptul scolii, de pe Drumul European. Insa bucuria lor a fost de scurta durata. In municipiul Iasi, in scurt timp, instalatiile sonore au fost dezactivate deoarece deranjau iesenii care locuiesc in preajma. De asemenea, la Targu Frumos, singurul sistem montat la o trecere s-a defectat sau a fost oprit cu intentie.

De exemplu, copii cu probleme de vaz de la Liceul Special „Moldova” din Targu Frumos au si ei dreptul sa „vada” frumusetile Iasului, cu simturile lor. Chiar daca unii dintre ei s-au nascut fara vedere iar altii pot vedea partial, ii putem ajuta pe acestia sa exploreze copilaria afara si nu inchisi in casele in care locuiesc. Ii putem ajuta sa exploreze orasele in care parintii platesc taxe si impozite. Si copii nevazatori din Iasi au dreptul sa simta mirosul teilor din Parcul Copou sau din centrul orasului, fara sa fie insotiti de cei apropiati. In prezent, administratiile publice nu ofera niciun suport pentru persoanele nevazatoare pentru a se deplasa. Asa ca, marea majoritate a acestora nu se incumeta sa paraseasca casa sau centrul in care se afla, daramite sa isi caute un serviciu.

In acest sens, reprezentantii Liceului Special „Moldova” unde invata peste 100 de copii nevazatori, acei 1.300 de nevazatori din municiptiul Iasi, dar si cei din Pascani, Hirlau si Targu Frumos, roaga reprezentantii autoritatilor judetene sa se implice in montarea sitemelor sonore destinate nevazatorilor. De asemens, acestia roaga autoritatile sa opreasca sau sa reduca volumul sunetului acestor sisteme pe timpul noptii, pentru ca localnicii sa nu defecteze voit aceste instalatii, si sa se poata odihni. De altfel, potrivit Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, institutiile publice au obligatia de a lua o serie de masuri pentru persoanele cu deficiente de vedere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.