Cine Spera sa-si Inmatriculeze Masina Miercuri, sa se Inscrie de luni pe Lista de Asteptare

0
1429

Ca să primeşti numere roşii sau negre la maşină, te aşezi la coadă luni şi primeşti bon de ordine miercuri . Prezenţa se strigă din două în două ore. Cine nu vrea să stea la coadă, se poate programa pe internet. Numai că va prinde un loc tocmai pe 11 mai

Înmatriculările de autoturisme au de­venit o tragicomedie la Iasi. Pentru cine nu ştie, ziua de miercuri este singura zi în care angajaţii de la  Serviciul de Permise şi Înmatriculări Iaşi de pe Bulevardul Primăverii nu lucrează cu programări online. Aşadar, ieşenii mai „descurcăreţi“ încearcă înmatricularea ma­şinilor prin metoda „coatelor“, adică  în­cearcă să depună dosarele direct la ghişeele instituţiei. În felul acesta, se încearcă evitarea programării, unde perioada de aşteptare este de câteva luni de zile. Aşa că ieşenii îşi iau concendiu sau libere de la serviciu, apoi se înfiinţează la coadă încă de luni, şi aşteaptă până miercuri dimineaţa pentru a prinde un bilet de ordine. Practic, ieşenii care au curajul să stea câteva zile la coadă sunt siliţi să dea din coate pentru a prinde şansa de a-şi înmatricula maşina second-hand, fără a plăti celebra taxă de poluare. Cei care au curajul să încerce să se înscrie pe lista de aşteptare pentru ziua de miercuri, trebuie să se pregătească în primul rând psihic. Apoi, să-şi procure seminţe, ţigări, cafea, şi să se înarmeze cu multă răbdare. Cei care au darul vorbirii simt cel mai uşor trecerea timpului, iar în cele două zile de aşteptare la coadă, se înfiripă adevărate prietenii. Cei care optează pentru programarea online, trebuie să ştie că este ocupată inclusiv ziua de 9 mai, fiind procesate în acest moment peste 1.800 de cereri.

Miercuri dimineata la ora 6, numărul ieşe­nilor aflaţi la intrarea în instituţie era de aproximativ 300. O mare parte dintre ei erau nedumeriţi, şi nici nu ştiau de „sfânta listă“. O tânără care a coborât entuziastă din maşina prietenului său, s-a domolit rapid atunci când a văzut mulţimea mare de oameni înfriguraţi. Sfioasă, a întrebat pe primul ieşit în cale cum se procedează pentru a înainta dosarul pentru înmatriculare. „Păi dacă nu aţi ocupat un loc printre primii 60, dacă vreţi numere roşii, nu are rost să mai staţi. Dacă vreţi numere negre, sunt deja ocupate cele 130 de bonuri de ordine. Func­ţionarii dau drumul la uşă la ora 8.30. Dar poate vreţi să vă înscrieţi online, unde nu aveţi de aşteptat decât trei luni de zile până să vă vină rândul“, i-a spus acesta dintr-o suflare. Cu ochii măriţi de groa­ză, tânăra s-a arătat oripilată. „Dar în ce secol suntem?“, s-a întrebat aceasta mai mult pe sine, apoi a făcut cale întoarsă, s-a urcat în maşina prietenului său, iar după o scurtă conversaţie au demarat în trombă.

Reprezentanţii Prefec­turii, cei care au în subordine Serviciul de Permise şi Înmatriculări, care ar fi soluţia pentru a descongestiona situaţia de aici. Aceştia au precizat că miercurea îşi încearcă norocul inclusiv cei care şi-au făcut programarea online. „Tocmai pentru a evita aglomeraţia de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări, încă de la începutul lunii februarie, a fost implementat un sistem de programare online. La acel moment s-a stabilit ca o zi pe săptămână, adică miercurea, să se lucreze fără programări on­line, pentru a lăsa posibilitatea de a beneficia de servicii şi persoanelor care nu au acces la Internet sau doresc să obţină mai repede actele necesare. Volumul de mun­că de la nivelul instituţiei este încărcat şi există la acest moment doar pentru programare online, în jur de 1.800 de programări făcute, iar pentru a mări capacitatea de prelucrare a dosarelor, Instituţia Prefectului a făcut mai multe solicitări pentru suplimentarea numărului de posturi de la Serviciul de Înmatriculări. Mai precizăm că în ziua de miercuri se prezintă chiar şi persoanele care au făcut în prealabil programare online“, a precizat Felix Guzgă, consilier în cadrul Prefecturii Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.