Dacă aţi avut accident rutier, cereţi ajutor psihologilor WorldStreet! Este gratuit

0
1991

Ieșenii care au trecut printr-un accident rutier și consideră că au rămas cu traume, pot cere ajutor psihologilor Asociației pentru Protecția Rutieră Worldstreet. Ei primesc consiliere GRATUITĂ, 24 de ore din 24, atât la telefon cât şi în urma şedinţelor cu psihologii Asociaţiei Worldstreet – psiholog Ana JIGNEA şi psiholog Bianca ADĂSCĂLIŢEI.

Persoanele care consideră că au nevoie de acest ajutor din partea psihologilor Asociației Worldstreet ne pot apela cu încredere la numărul de telefon –0740.425.652– atât pentru a cere ajutor la telefon cât şi pentru a programa o întâlnire cu psihologii noştri.

In cazul accidentelor rutiere, persoanele pot fi traumatizate atat din punct de vedere fizic cât şi psihologic, studiile susţinând ca dificultăţile psihologice pot afecta calitatea vieţii la fel de mult ca şi trauma fizică.

Departamentul de Consiliere Psihologică din cadrul Asociației pentru Protecția Rutieră Worldstreet are în componență trei psihologi care sunt permanent la dispoziția serviciului HelpLine Worldstreet.

Asigurăm apelanții de confidențialitate și sprijin.

Psihologii Asociației Worldstreet subliniază că, de cele mai multe ori, persoanele care au supraviețuit accidentelor rutiere, grave sau ușoare, nu conștientizează că au dobândit o traumă. „Persoana respectivă retrăieşte intens şocul evenimentului, atât în momentul zilei, cât şi prin coşmaruri pe timpul nopţii. Amorţeşte, de obicei, imediat după evenimentul traumatic, o stare de conștiința similară cu amețeala și confuzia. Mai intervin evitarea, adică persoana se forțează voluntar sa evite gânduri, sentimente sau conversații care conduc la experiența traumatică şi chiar căutarea eliberării de trăirile traumatice prin automedicație, alcool, droguri, sau multă hrană. Alte simptome prezente ar mai fi somnul agitat, mânie şi iritabilitate, dificultăți de concentrare, căutare permanentă a semnelor pericolului, nervozitate, izbucniri nervoase, încercarea de a evita orice lucru legat de traumă, goluri de memorie, pierderea interesului pentru activitățile normale, senzația de izolare şi detașare față de ceilalți şi chiar limitarea perspectivelor de viitor”, a precizat Bianca Adăscăliţei, psiholog în cadrul Asociaţiei Worldstreet.

Cei care au rămas cu stres posttraumatic pot descrie sentimente de culpă referitoare la faptul că ei au supraviețuit în timp ce alții nu, ori referitoare la lucrurile pe care le-au făcut pentru a supraviețui. Stresul post traumatic netratat poate duce la dificultăți de relaționare atât cu persoanele apropiate cât și în mediul social. Poate duce la fobii, depresie, sentimente de ineficientă, rușine, disperare sau lipsă de speranță, sentimentul de prejudiciere permanentă, pierderea convingerilor susținute anterior, ostilitate, retragere socială, sentimentul de amenințare permanentă, atacuri de panică. „Faptul ca nu reușești să treci peste o trauma nu trebuie să fie însoțit de rușine. A apela la un ajutor specializat va îmbunătăți calitatea vieții atât a persoanei suferinde cât și a celor apropiați lui. Din păcate persoanele afectate de o trauma au tendința dezvolta simptome care duc la alienare, ostilitate, retragere, devin tensionați în relațiile cu familia, prietenii și alte persoane apropiate. Rareori o trauma afectează o singura persoana. Desigur, fiecare persoană are propriile resurse pentru a depăși un obstacol, însă atunci când trauma psihologică este instalată, o mare parte din resursele noastre par a fi blocate şi atunci factorul cel mai important în recuperare şi readucerea la normal a sistemului nostru psihic este recunoaşterea problemei și dorința de a cere ajutorul. Prin “HelpLine Worldstreet” încercăm să aducem un ajutor, un sprijin social și emoțional pentru victimele accidentelor rutiere și familiilor acestora”, a completat psihologul Ana Jignea, coordonatorul proiectului HelpLine Worldstreet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.