”Frica de volan poate fi vindecată” – de vorbă cu psihologul Asociației WorldStreet

0
3345

Frica de volan este asociată de cele mai multe ori cu emoții resimțite de femei. Și da, de cele mai multe ori femeile sunt cele care simt asta. Nu este nimic anormal, ci doar că prin natura lor, femeile sunt mai grijulii. Pe stradă și mai ales în orașele mari și aglomerate precum Iașul, traficul este agresiv. Sunt des întâlniți șoferi grăbiți ce nu au răbdarea necesară să aștepte deciziile șoferului mașinii din fața lor. De multe ori în acea mașină din față este o femeie timorată. Cauzele pot fi multiple.

Una din doamnele cu care am stat de vorbă despre frica de volan, îmi povestea că are o stare de amorțire la volan când soțul este în dreapta. Am rugat-o să îmi spună cum făcea față traficului. „Eram de-a dreptul îngrozită, fiecare mișcare părea a fi cea greșită. La început conduceam doar în exterior că să îmi formez deprinderile dar ulterior am fost nevoită să încep să conduc și în oraș. Aici totul pare o junglă, mașini din toate părțile, pietoni, bicicliști, autobuze. Simt că îmi explodează capul atunci când trebuie să fiu atentă la toate”, a spus ea.

După ce mi-a povestit despre ceea ce simte, am discutat în amănunt. Imediat a ieșit la iveală faptul că în dreapta ei este mai tot timpul soțul. Soțul care are o părere despre tot ce se întâmplă în trafic. Dacă semnalizează, de ce semnalizează așa repede, dacă nu semnalizează, glumește și o întreabă dacă nu i se leagă semnalizarea de mâna; el decide traseul, el decide când ea trebuie să facă depășirea, el este cel care știe mai bine în ce treaptă de viteză ar trebui să fie mașina.

Din păcate de multe ori întâlnesc aceste situații când în mașină sunt de fapt doi șoferi: unul care dictează și unul care execută. Acesta situație apare atunci când, după școala de șoferi, începătorul are nevoie încă de sprijin. Și nu este nimic rău în asta dacă acest sprijin este constructiv și de scurtă durată. Dar aceste situații se pot prelungi pe o perioadă de ani.

Frica de volan apare rapid și începe să capete proporții pentru că este alimentată. Astfel după câțiva ani de permis, femeile aflate în situații similare încă pot resimți frică de volan.
Că orice frică, și această poate fi cumbatuta prin atitudinea corectă. În primul rând fii încrezătoare în forțele proprii, nu evita condusul, condu singură, învață foarte bine regulile de circulație și mașină. Și află care este motivul real al fricii tale de volan.

Text scris de către Bianca ADĂSCĂLIȚEI – psiholog specializat în consiliere în cadrul programului ”Învinge-ți frica de volan” și psiholog victime accidente rutiere în cadrul Asociației WorldStreet.

Persoanele care doresc să se înscrie în programul ”Învinge-ți frica de volan” pot cere informații la numărul de telefon 0745.232.231 sau email: office@worldstreet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.