Polițist ieșean: ”Este dificil să bați la ușă și să anunți părinții că le-a murit copilul în accident rutier”

0
5410

Colegiul Tehnic ”Unirea” din Pașcani au cerut ca Școala Eduației Rutiere ”Worldstreet” să ajungă și la ei. În acest sens, voluntarii Asociației Worldstreet au mers joi dimineață la acest colegiu, între orele 11 – 13.

Elevii de clasa a 11 și a 12-a au experimentat ce să facă în caz de accident rutier:
– acordarea primului ajutor;
– cum se scoate o victimă în cazul unui acc rutier, în caz de incendiu auto;
– cum se folosește trusa auto de prim ajutor;
– efectele alcoolului la volan.

Comisarul Radu PÎRVU din cadrul Serviciului Rutier Iași a mărturisit elevilor că, în activitatea sa de polițist, a fost marcat de reacțiile rudelor atunci când trebuia să le anunțe vești tragice, urmări ale accidentelor rutiere. ”Este cel mai greu lucru pe care trebuie să îl facă un polițist de la rutieră. Nu pot să descriu în cuvinte reacțiile lor, dar te marchează pe toată viața. Însă, credeți-mă, este cel mai dificil lucru să bați la ușă și să anunți părinții că le-a murit copilul într-un accident rutier. Atunci îți dai seama cât de mare este drama unui accident de circulație”, a spus elevilor, comisarul Radu PÎRVU.

Elevii au experimentat acordarea primului ajutor, modalitatea scoaterii unei victime în cazul unui acc rutier sau în caz de incendiu al mașinii implicate în accident dar și cum se folosește trusa auto de prim ajutor de la plutonier major Constantin MINCIUNĂ și plutonier major Mihai BOCA – paramedici în cadrul ISU Pașcani.

*****

Cum poţi participa gratuit la Şcoala Worldstreet?

Înscrie-te la prezentările gratuite care au loc la Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” de la Fundație, organizate de către Asociația Worldstreet.

Înscrierile se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228.

Cursurile vor avea loc şi pe timpul verii!

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Ce vei învăţa la noi?

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești?

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași,Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Poliție al Județului Iași, Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași, Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi, Iașisting și Asociația pentru Protecția Rutieră Worldstreet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.