”Sunt șoferi care au curaj și oferă ajutor la un accident rutier” – medic SMURD

0
4644

Miercuri, 9 octombrie, Atelierul de Conduită Rutieră ”WorldStreet” a avut loc la Liceul de Artă ”Octav Băncilă”. La întâlnirea cu cei 70 de elevi au fost doamna Laura Crîșmariu, medic SMURD în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, subinspector Florin Ionuț Zaborilă din cadrul Biroului Rutier Iași și Andrei Dîscă, journalist și formator în cadrul proiectului ”Safety First”.

Medicul SMURD a arătat elevilor din clasele a 11-a și a 12-a cum se oferă primul ajutor în cazul unui accident rutier, ce informații să dai atunci când suni la numărul 112 și ceri ajutor, dar a povestit și cazuri concrete cu momente trăite în cazul unor accidente rutiere. De asemenea, subinspector Florin Ionuț Zaborilă a explicat elevilor ce efecte are alcoolul la volan, inclusiv cel penal. În acest sens, elevii au experimentat efectele alcoolului cu ochelarii Drager care simulează etilismul, apoi au primit odorizante în formă de inimioare și broșuri de informare, din partea Asociației WorldStreet.  

Atelierul de Educație Rutieră îm școli face parte din proiectul ”Safety First” desfășurat de către Asociația WorldStreet în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Biroul Rutier Iași.

Activitățile din cadrul Atelierului de Educație Rutieră presupun participarea a 1.200 de elevi de clasa a 12-a din licee și colegii la activități de informare, sensibilizare și responsabilizare personalizate. La finalul activității, elevii vor primi broșuri de informare și responsabilizare rutieră și odorizante auto.

Responsabilizarea a 1.200 de elevi din unitățile de învățământ din municipiul Iași,  viitori conducători auto –  moto prin ateliere de educație rutieră. Un atelier se desfășoară pe durata a maxim trei ore și conține:

-inițierea individuală a elevilor a primului ajutor în caz de accident rutier prin exersare pe manechin – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași. Rezultatul acestei activități va fi inițierea practică a elevului, viitor conducător auto de a salva vieți și a oferi primul ajutor în cazul în care va fi martor sau implicat într-un accident rutier cu victime;

-prezentarea unui curs de siguranță și conduită rutieră motivant redactat de către un formator al Asociației WorldStreet. Rezultatul urmărit este acela de a sensibiliza și responsabiliza elevul în privința cauzelor producerii accidentelor rutiere, cât și de conștientizare a efectelor alcoolului la volan.

-elevii vor testa starea de etilism cu ajutorul ochelarilor Drager;

-elevii vor primi 1.200 de broșuri de informare în privința conduitei rutiere din perspectiva pietonului, biciclistului sau a conducătorului auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.