WorldStreet a lansat 1.000 de baloane pentru a atrage atenția asupra accidentelor rutiere

0
6660

În clipa în care Asociația WorldStreet și sute de persoane se pregăteau duminică să lanseze 1.000 de baloane la Palas în cadrul evenimentului ”Viața are 1.000 de culori! STOP accidentelor rutiere” Ediția a III-a, la Bălțați își pierdeau viața patru oameni într-un accident rutier de proporții: soț și soție, iubit și iubită.

Evenimentul lansării baloanelor a fost grandios, însă umbrit de tragedia de la Bălțați. Cei care lansau baloanele la Palas, dintre care mulți copii, nu știau de tragedia care se desfășura în același timp, la numai 35 de kilometri depărtare. Un polițist de la Biroul Rutier Iași care se pornise de la Botoșani către Iași pentru a participa la evenimentul Asociației WorldStreet a fost prins în trafic chiar în locul în care a avut loc accidentul. Și-au pierdut viața un bărbat cu soția lui și fiul lor cu iubita. Aceștia și-au pierdut viața într-o curbă a morții, loc în care au mai murit două persoane în urmă cu două săptămâni.

Luni, reprezentanții Asociației WorldStreet vor întreprinde demersurile necesare pentru ca autoritățile județene să clarifice motivele pentru care prima curbă de la ieșirea din Bălțați către Târgu Frumos devine alunecoasă în condiții de ploaie și cauza pentru care de-a lungul timpului respectiva porțiune de drum a produs zeci de accidente.

Evenimentul de la Palas de duminică, 6 octombrie, a adunat sute de persoane. Chiar dacă a plouat încă de dimineață, voluntarii WorldStreet au sperat până la capăt că ploaia se va opri până la ora începerii evenimentului, adică 15.00. Ca prin minune, la ora 14.55, ploaia s-a oprit. În câteva minute, s-au adunat câteva sute de persoane, dintre care mulți copii.

Cele 1.000 de baloane au zburat frumos spre cer, spre încântarea participanților.

Mulțumim participanților la evenimentul “Viața are 1.000 de culori! Stop accidentelor rutiere!”. Printre aceștia s-au numărat elevi de la câteva licee și colegii din Iași, simpatizanți ai cauzei WorldStreet, echipei feminine de regby Politehnica Iași, Palas Iași, Casei de Cultură a Studenților, Primăriei Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași și Inspectoratului de Poliție al Județului Iași.

Evenimentul face parte din ”Safety First” este un proiect social de responsabilizare, sensibilizare, informare și deprinderea unor cunoștințe de educație rutieră civică a comunității municipiului Iași finanțat de către Primăria Iași prin contractul nr. 82.784/29.07.2019. Proiectul este derulat de către Asociația WorldStreet, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași , Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISUJ) Iași.

Proiectul ”Safety First” se derulează pe o perioadă de patru luni calendaristice: august, septembrie, octombrie, și noiembrie. Activitățile se vor derula până la sfârșitul anului deoarece, unii dintre beneficiarii direcți ai proiectului, respectiv elevii de clasa a 11-a și a 12-a, sunt supuși presiunii examenelor de bacalaureat și atestate profesionale. Scopul proiectului îl constituie sensibilizarea, responsabilizarea, și informarea unui număr de cel puțin 10.000 de beneficiari care intră în contact direct cu activitățile desfășurate prin intermediul proiectului, membri ai comunității municipiului Iași de toate vârstele. Obiectivele pe termen scurt și lung sunt reducerea numărului accidentelor rutiere în rândurile pietonilor, șoferilor, bicicliștilor din municipiul Iași.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iasi în baza Legii 350/2005 privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Prin intermediul celor patru activități ale proiectului ”Safety First”, dorim:

a) responsabilizarea a cel puțin 1.200 de elevi de clasa a 11-a și a 12-a, care urmează să ia permisul de conducere, pietoni sau bicicliști prin ateliere de educație rutieră personalizate. De asemenea, 1.200 de broșuri vor fi distribuite elevilor de liceu și colegii cu prezentări ale sfaturilor de prim ajutor în caz de accident rutier;

b) sensibilizarea unui număr de 6.000 de șoferi în privința accidentelor rutiere prin actiuni de răspândirea unor odorizante auto cu mesaje de sensibilizare prin acțiuni ale voluntarilor diurne și nocturne desfășurate la concerte, festivaluri și alte întâlniri ale comunității;

c) înființarea liniei telefonice HelpLine WorldStreet pentru consilierea psihologică gratuită a victimelor accidentelor rutiere;

d) organizarea unui eveniment public pentru sensibilizarea comunității în privința mobilității, a numărului mare de accidente rutiere din Iași. Evenimentul se numește ”Viața are culoare! STOP Accidentelor rutiere!” EDIȚIA III și va presupune lansarea în aer a cel puțin 1.000 de baloane ecologice cu heliu în cadrul unui eveniment public care va avea loc la Palas Iași pe data de 6 octombrie, la ora 15.

Valoarea totală a proiectului este de 34.276 lei, din care suma de 30.848 (90%) reprezintă finanțare din partea Primăriei Iași iar suma de 3.427 (10%) este contribuția Asociației WorldStreet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.