”Viteza prea mare ucide chiar dacă porți centura de siguranță” – medic SMURD Iași

0
5326

Unul dintre cei mai experimentați medici din cadrul SMURD Iași, care a salvat zeci de vieți în urma accidentelor rutiere a spus elevilor care au participat la Școala de Weekend ”WorldStreet” de la BCU, că în cariera lui a văzut multe cazuri în care pasagerul unui autoturism a fost găsit mort pe scaun, deși nu avea răni în urma coliziunii. ”Persoanele respective purtau centură de siguranță. Însă, faptul că autoturismul în care se aflau s-a lovit de un obstacol cu o viteză de peste 100 km/h, organele corpului acestora nu au suportat decelerarea. Viteza prea mare ucide chiar dacă porți centura de siguranță”, a spus dr. Ovidiu Popa, din cadrul SMURD Iași. Medicul a mai spus că a pierdut mulți pacienți datorită rănilor căpătate de către victime, în urma accidentelor rutiere. ”În general, pasagerii din autoturismele care se ciocnesc se aleg cu fracturi”, a adăugat dr. Ovidiu Popa. Medicul SMURD le-a arătat elevilor de clasa a 11 –a care urmează să devină șoferi cum se foloseăte trusa de prim ajutor auto în caz de accident rutier.

Elevii au testat pentru prima oară, individual, pe un manechin aparținând companiei Iașisting cum se face primul ajutor de bază în cazul unui accident rutier, de la Cristiana Chiriac, coordonatorul de voluntari al Asociației WorldStreet. Apoi, timp de o oră, tinerii au vizualizat imagini ale accidentelor grave produse în Iași, datorită alcoolului dar și a vitezei.

Cu această ocazie mulțumim SMURD Iași, Bibliotecii Centrale Universitare Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași și profesorilor de la Colegiul Agricol de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi”

Despre proiectul Școala de Weekend pentru Educație Rutieră!

Asociația pentru Protecția Rutieră ”Worldstreet” derulează de la începutul anului 2017 proiectul Școala de Weekend pentru Educație Rutieră pentru cei care urmează să obțină permisul de conducere dar și pentru cei care se simt deja ”șoferi consacrați”.

În cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră, tinerii interesați vor lua contact direct cu salvatorii din trafic: medicii SMURD, pompierii și polițiștii de la Rutieră.

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești? (pentru inițierea tinerilor, Compania Iașisting ne-a pus la dispoziție 20 de truse de prim ajutor auto și un manechin pentru exersarea primului ajutor)

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Înscrierile sunt gratuite și se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași

Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași

Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi

Iașisting SA


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.