21 de șoferi beți prinși într-o razie la Iași. Unul și-a tratat cu vodcă durerea de măsea (FOTO)

0
5483

În urma unei razii de amploare care a avut loc miercuri noapte, poliţiştii au prins 21 de şoferi care conduceau deşi se aflau sub influenţa alcoolului. Anul trecut, poliţiştii au prins într-o acţiune asemănătoare, cu efective mărite, 29 de şoferi băuţi. Miercuri noaptea, au participat la acţiunea poliţiştilor, şapte voluntari de la Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „WorldStreet“, care au împărţit flyere şi odorizante şoferilor, inclusiv celor prinşi băuţi.

Record: 29 de băuţi

Fiind sărbătoare şi multe zile libere, ieşenii par că s-au cinstit bine, după cum arată rezultatele finale ale ale acţiunii Poliţiei. De altfel, operaţiunea a fost pusă cap la cap de către Dra­goş Moisuc, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene (BDNE) Iaşi, care a coordonat toată noaptea dispozitivele formate din poliţişti de la Biroul Rutier Iaşi, Poliţia de Frontieră, Serviciul de Investigaţii Criminale şi de la sec­ţiile municipale. Practic, peste 15 patrule formate din zeci de poliţişti au reeditat o acţiune asemănătoare de anul trecut, când au prins într-o noapte 29 de şoferi băuţi, un record.

Acţiunea este simplă la prima vedere, dar necesită coordonare şi oameni mulţi: seara, poliţiştii „marchează“ intrările şi ieşirile din municipiu, apoi, către miezul nopţii, poliţiştii se retrag în dizpozitive mărite şi blochează pasajele rutiere unde fluxul de maşini este mare.

Jurnaliştii şi voluntarii Asociaţiei „WorldStreet“ au mers în acţiune cu poliţiştii începând cu ora 22, când „distracţia“ abia începe. De altfel, în jurul acestei ore, când jurnaliştii au ajuns la sediul Poliţiei Rutiere Iaşi de pe strada Otilia Cazimir, era un du-te-vino. Maşinile de poliţie opreau brusc şi scoteau din interior oameni beţi care abia se ţineau pe picioare. Unul dintre cei băuţi, un domn înalt, chel şi îmbrăcat potrivit anotimpului estival, se clătina încetişor, însă era galant cu poliţista care îl ţinea de braţ, să nu se îm­piedice. Acesta nu voia să intre primul în se­diul poliţiei şi insista ca poliţista să intre mai întâi.

Prima oprire de altfel a fost spre Aeroport. Într-o intersecţie, zeci de poliţişti opreau tot ce intra în zonă şi erau cu ochii în patru. Aici, cinci tineri aşteptau răbdători, pe trotuar: am aflat că erau pasagerii domnului cherchelit şi galant, dus la sediul Poliţiei. Până la ora 24 am mai fost la încă un dispozitiv situat pe bulevardul Mangeron, apoi în zona Industrială şi bulevardul Primăverii.

0.00 – începe „distracţia“

Începând cu ora 24 a început cu adevărat „distracţia“. Câteva echipaje au mers şi au blocat pasajul Alexandru, iar altele, pasajul Nicolina. În Nicolina, după nici 15 minute de „pescuit“, şoferul unui Opel a fost găsit cu 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. „Ce aţi consumat şi cât?“, a întrebat poliţista, dna Roxana. „O bere!“, a răspuns împăciuitor şoferul, de altfel un tip bonom. „Câţi litri avea berea?“, a întrebat ironic poliţista. Acesta a fost dus la spital pentru recoltare de probe.

După nici 10 minute, câţiva poliţiştii s-au repe­zit către o autoutilitară albă, care „aluneca“ în­cetişor, cu spatele. Şoferul autovehiculului Mer­cedes intrase pe pasarelă venind de pe Nicola Iorga şi urma să ajungă la magazinul Lidl, situat la 500 de metri depărtare. Imediat după curba de pe pasaj, acesta a dat cu ochii de desfăşurarea de forţe şi a încercat să scape, însă a fost observat. Imediat după ce a suflat, po­liţiştii au început să râdă înfundat: 2,39 mg/l alcool în aerul expirat, recordul serii. Totuşi, aceştia erau bulversaţi că omul stătea bine înfipt pe picioare. Şoferul a explicat: „Vin de la Bacău. Pe drum m-a durut măseaua şi am oprit la mai multe benzinării de unde am cumpărat sticle mici cu alcool, vodcă. Sor­beam, clăteam gura şi apoi scuipam, ca să îmi amorţească durerea“, a povestit şoferul. Evident, a fost dus la spital pentru prelevarea probelor de alcool.

După alte zece minute, în acelaşi loc, un autoturism a oprit intempestiv, şi încetişor-încetişor, şoferul a lăsat ca maşina să alunece înapoi. Poliţiştii au fost din nou pe fază. La volanul autoturismului, o tânără temerară, care va ţine minte prin ce a trecut toată viaţa. Şofe­rul a trecut rapid în locul pasagerului, care i-a luat locul la volan. Tânăra tremura din toate încheieturile şi abia putea să vorbească. Nu avea actele la ea, iar prietenul abia se ţinea pe picioare. Un poliţist i-a spus fetei să mute maşina mai în faţă, iar tuturor nu le-a scăpat gestul fetei de a muta scaunul mai în faţă, deoarece nu ajungea la volan. Fata a fost găsită cu o alcoolemie de 0,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, o contraveneţie.

În urma acestei razii, poliţiştii au dat 234 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi de 122.566 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.