”Într-un accident rutier, măcar întrebaţi victimele dacă au nevoie de ajutor, decât să faceţi poze cu telefoanele” (FOTO)

0
4999

Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași (ISU) spun că, deseori, intervenind la accidente rutiere, văd trecători sau șoferi care se complac în a fi spectatori sau mici regizori: scot telefoanele și fac poze. ”Într-un accident rutier, măcar întrebați victimele dacă au nevoie de ajutor, decât să faceți poze cu telefoanele. Fiecare dintre noi putem fi victime, într-un fel sau altul și nu cred că ne-ar plăcea, ca în șocul în care ne aflăm, să vedem că ne este pozată suferința”, a spus inspectorul Dan Țugui, formator în cadrul ISU Iași, elevilor de la Colegiul ”Vasile Adamachi” din Iași.

Cei 30 de elevi de la colegiu, viitori posesori de permise de conducere au învățat cum se folosește trusa de prim ajutor, au simulat pe un manechin primul ajutor de bază, apoi au ascultat de la Florin Zaborilă, subinspector în cadrul Biroului Rutier Iași, despre efectele alcoolului la volan. Manechinul ne-a fost pus la dizpoziție de către firma Iașisting, căreia îi mulțumim pe această cale.

*****

Cum poţi participa gratuit la Şcoala Worldstreet?

Înscrie-te la prezentările gratuite care au loc la Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” de la Fundație, organizate de către Asociația Worldstreet.

Înscrierile se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228.

Cursurile vor avea loc şi pe timpul verii!

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Ce vei învăţa la noi?

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești?

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași,Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Poliție al Județului Iași, Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași, Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi, Iașisting și Asociația pentru Protecția Rutieră Worldstreet.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.