Razie! 500 de șoferi din Iași au fost testați cu alcooltestul vineri noapte FOTO

0
5557

În noaptea de vineri, 6 martie, a avut loc o razie desfășurată de polițiștii Biroului Rutier Iași împreună cu voluntarii Asociației pentru Protecția Rutieră „WorldStreet” a avut scopul de a depista și sancționa, conform legii, șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice. Începând cu ora 21:00, aceștia au început să fie testați cu aparatul etilotest.

Punctul de pornire al acțiunii a fost zona capăt Cug, unde cinci echipaje ale poliției au efectuat controale pe ambele sensuri de mers. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că mai mulți șoferi au consumat băuturi alcoolice, iar alții aveau nereguli asupra actelor autovehiculului și, drept consecință, le-au fost reținute plăcuțele numerelor de înmatriculare.

În jurul orei 23, activitatea s-a mutat pe bulevardul Poitiers, urmând strada Libertății, Galata, zona capăt Dacia, podul Alexandru cel Bun și, din nou, zona capăt Cug. Acțiunea a luat sfârșit la ora 4:00, în urma acesteia fiind identificați 14 șoferi aflați sub influența băuturilor alcoolice. Pentru doi dintre aceștia a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului, iar ceilalți au fost sancționați cu amenzi contravenționale și le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Dintre șoferii care s-au ales cu dosar penal, unul a fost depistat cu o valoare de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat iar al doilea, cu 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe parcursul întregii seri, voluntarii Asociației pentru Protecția Rutieră ”Worldstreet” au intrat în contact cu șoferii, cei responsabili fiind răsplătiți cu odorizante inimioare pentru sensibilizare. În total au fost distribuite peste 500 de odorizante auto cu mesaje de sensibilizare.

În urma celor observate de voluntarii asociației pe parcursul întregii nopți, iresponsabilitatea anumitor șoferi derivă din subevaluarea potențialului de risc al abaterilor de la reguli și a riscului de implicare în accidente și din convingerea că probabilitatea de a fi oprit pentru control este redusă. Altfel spus, șoferii au o percepție greșită asupra riscului la care se expun în trafic din cauza faptului că subestimează efectele consumului de alcool și își supra-apreciază capacitățile și experiența de conducător auto. Măsurile luate prin stabilirea unui program de control au rolul de acrește siguranța participanților la trafic, prin prevenirea producerii de accidente rutiere.

Acțiunea în trafic care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă face parte din proiectul ”Safety First” desfășurat de către Asociația WorldStreet în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Biroul Rutier Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași cu finanțare primită de la Primăria Iași.

Florentina Valentina SCORȚESCU, responsabil Relații Publice în cadrul Asociației WorldStreet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.