Școala Rutieră WorldStreet: ”Sunt șoferi băuți care fac exerciții fizice la spital ca să le scadă alcoolemia” FOTO

0
5781

Alcoolul la volan a devenit un fenomen printre șoferii din Iași, mai ales toamna. În acest sens, polițiștii Biroului Rutier Iași, în cadrul ”Școlii de weekend pentru Educație Rutieră Worldstreet” le-au explicat elevilor de clasa a 11-a și a 12-a de la Liceul de Informatică ”Grigore Moisil”, care urmează să ia permisul de conducere, despre efectele alcoolului la volan.

Polițiștii le-au explicat elevilor cum își dau seama repede dacă un șofer a consumat alcool apoi s-a urcat la volan. ”Unii șoferi care au consumat alcool merg foarte încet, cu speranța că nu o să iasă în evidență, alții conduc cu foarte mare viteză. De asemenea, un procentaj mic dintre șoferii care au consumat alcool sunt femei, iar acestea de regulă consumă foarte puțin alcool. În cazul lor, de regulă alcoolemia este mică, în comparație cu a bărbaților”, a spus un polițist din cadrul Biroului Rutier Iași.

Polițiștii Biroului Rutier Iași au mai spus elevilor că sunt persoane care atunci când sunt depistate la volan sub influența alcoolului, în timp ce le sunt recoltate probele biologice de sânge, la spital, încearcă să facă exerciții de gimnastică. De ce? ”Alcoolul le iese mai rapid din sânge, dacă fac exerciții. Este amuzant să-i  vezi cum transpiră ca să le iasă o alcoolemie mai mică după efortul făcut”, a spus polițistul, către copii.

Cei 25 de copii au mai fost învățați să folosească trusa de prim ajutor auto în diferite situații, mai ales accidente rutiere, de către personnal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași apoi oferirea primului ajutor de bază, pe un manechin pus la dispoziție de către firma Iașisting.

Despre proiectul Școala de Weekend pentru Educație Rutieră!

Cât de responsabil ești atunci când te urci la volan?

Ce faci în cazul în care în fața privirilor tale are loc un accident? Scoți telefonul mobil și faci fotografii? Sau îți faci curaj să oferi asistență unor victime?

Știi să folosești trusa de prim ajutor auto din portbagaj?

Dar cum să procedezi în cazul în care te trezești captiv în mașina ta, fiind implicat(ă) într-un accident rutier? Unde să ceri ajutor?

Asociația pentru Protecția Rutieră ”Worldstreet” derulează de la începutul anului proiectul Școala de Weekend pentru Educație Rutieră pentru cei care urmează să obțină permisul de conducere dar și pentru cei care se simt deja ”șoferi consacrați”.

În cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră, tinerii interesați vor lua contact direct cu salvatorii din trafic: medicii SMURD, pompierii și polițiștii de la Rutieră.

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești? (pentru inițierea tinerilor, Compania Iașisting ne-a pus la dispoziție 20 de truse de prim ajutor auto și un manechin pentru exersarea primului ajutor)

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Înscrierile sunt gratuite și se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228.

Vă așteptăm!

 

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași

Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași

Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi

Iașisting SA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.