Şcoala Worldstreet: „Alcoolul la volan te relaxează. Însă este pervers!”, spune un poliţist ieşean

0
4838

Un număr de 25 de elevi, viitori conducători auto au învăţat astăzi, 5 mai, ce trebuie să facă în eventualitatea unui accident rutier, în cadrul Şcolii de Weekend pentru Educaţie Rutieră organizat de către Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „Worldstreet”, la Biblioteca Central Universitară (BCU) Iaşi.

Subinspectorul Florin Ionuţ ZABORILĂ de la Biroul Rutier Iaşi a explicat viitorilor şoferi despre efectele alcoolului la volan şi a relatat cazuri de accidente grave cu ieşeni care au condus sub influenţa alcoolului, au produs accidente mortale şi au fost condamnaţi la închisoare. Subinspectorul a precizat că, şoferii prinşi băuţi la volan de către poliţie oferă tot felul de explicaţii care mai de care mai puerile. „Sunt scuze de genul: „nu este o distanţă mare până la obictivul la care trebuie să ajung”, „conduc mai încet şi nu vor fi probleme”, ori „hai că nu am băut mult şi sunt în stare să ajung acasă”. Au fost cazuri şi când au spus că nu au avut bani să ia un taxi şi au preferat să meargă cu maşina personală”, a precizat subinspectorul Florin Ionuţ Zaborilă.

Elevii au experimentat primul ajutor de bază şi cum se foloseşte trusa de prim ajutor auto de la inspectorul Dan DĂSCĂLESCU din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Acesta le-a mai spus elevilor când trebuie să scoată victimele unui accident rutier din maşini dar şi multe alte lucruri folositoare, care, sperăm npo, vor ţine cont de ele atunci când vor avea permis de conducere.

De asemenea, de la dr. Anca HRISTEA de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, elevii au experimentat individual oferirea primului ajutor de bază prin respiraţie gură la gură dar şi prin resuscitare pe manechinul pus la dispoziţie de către Iaşisting.

*****

Cum poţi participa gratuit la Şcoala Worldstreet?

Înscrie-te la prezentările gratuite care au loc la Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” de la Fundație, organizate de către Asociația Worldstreet.

Înscrierile se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228.

Cursurile vor avea loc şi pe timpul verii!

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Ce vei învăţa la noi?

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești?

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași

Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași

Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi

Asociația pentru Protecția Rutieră Worldstreet

Iaşisting

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.