Zeci de tineri la Şcoala de Weekend pentru Educaţie Rutieră „Worldstreet” de la BCU (FOTO)

0
7084

Un număr de 30 de elevi au participat la prima sesiune a Şcolii de Weekend pentru Educaţie Rutieră organizat de către Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „Worldstreet”, la Biblioteca Central Universitară (BCU) Iaşi.

Elevii au aflat de la dr. Ovidiu POPA şi Laura CRÎŞMARU din cadrul SMURD Iaşi despre faptul că, în cazul unui accident rutier, victimele nu trebuie să fie soase din maşini, decât în cazul unui pericol imediat, cum ar fi un incendiu. Tinerii au învăţat că este o anumită poziţie specifică pentru a scoate o persoană rănită dintr-o maşină avariată în urma unui accident rutier, pentru a nu agrava starea victimei.

Viitorii şoferi au exersat individual procedura acordării primului ajutor pe manechinul pus la dispoziţie de către Compania Iaşisting.

De asemenea, tinerii au învăţat cum să folosească trusa de prim ajutor auto, dar şi faptul că pot folosi această trusă indiferent de situaţie. Ca de exemplu, atunci când sunt la grătar cu prietenii iar unul dintre ei se răneşte prin tăierea într-un ciob de sticlă, pot găsit în trusa auto pansament, spirt pentru a dezinfecta rana, dar şi un garou pentru oprirea sângerării. Trusele de prim ajutor au fost puse la dispoziţia elevilor ca material didactic de către Iaşisting SRL.

Subcomisar Florin Ionuţ ZABORILĂ de la Biroul Rutier Iaşi a explicat viitorilor şoferi despre efectele alcoolului la volan şi au relatat cazuri de accidente grave cu ieşeni care au condus sub influenţa alcoolului, au produs accidente mortale şi au fost condamnaţi la închisoare.

*****

Ce își propune proiectul ”Școala de Weekend pentru Educație Rutieră”

Responsabilizarea elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din liceele și colegiile Municipiului Iași, viitori conducători auto, în privința conduitei rutiere,  conștientizarea riscurilor accidentelor rutiere, efectele negative ale alcoolului la volan, însușirea de către elevi a informațiilor cu privire la folosirea trusei de prim ajutor auto, cunoștințe privind tehnici de supraviețuire a pasagerilor unui autovehicul în cazul în care devin victime ale unui accident rutier.

Ce vei învăţa?

Salvatorii SMURD sunt cei care acordă primul ajutor în cazul unui accident rutier și țin în viață oamenii răniți. De la medicii SMURD vei învăța să acorzi primul ajutor folosind trusa din portbagajul mașinii tale! Tu știi să o folosești?

Pompierii sunt cei care salvează oamenii prinși în mașinile impliate în evenimentele rutiere grave. De la ei vei afla cum să rămâi în viață în cazul unui accident rutier sau cum să ajuți alte victime oferind primul ajutor. De exemplu, să suni la 112 și ce anume să spui!

Poliția Rutieră este cea care cercetează cauzele producerii unui accident rutier. De la ei vei afla, de exemplu, ce greșeli frecvente fac șoferii tineri dar și ce simt oamenii care beau alcool și apoi se urcă la volan. Și, evident, cum sunt pedepsiți aceștia.

Cum poţi participa?

Înscrie-te la prezentările gratuite care au loc la Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” de la Fundație, începând cu 21 aprilie 2018 organizate de către Asociația Worldstreet.

Înscrierile se pot face trimițând un email la adresa office@worldstreet.ro sau la numărul 0740.568.228.

Vă așteptăm!

Parteneri în cadrul proiectului Școala de Weekend pentru Educație Rutieră:

Inspectoratul Școlar Județean Iași

Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Biblioteca Central Universitară ”Mihai Eminescu” Iași

Ziarul de Iași – SC Grupul de Presă Medianet SRL Iaşi

Asociația pentru Protecția Rutieră Worldstreet

Iaşisting

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.