Worldstreet a propus Primăriei Iași și Poliției Rutiere schimbări în intersecția Moara de Foc

0
5378

Preluare din Ziarul de Iași

O idee ce merită susţinută: cum putem scăpa de pericole la Moara de Foc?

Pe forumuri, pe reţelele sociale sau în cadru formal, prin asociaţii, ieşenii cer imperativ autorităţilor să regândească intersecţia de la Moara de Foc, în urma accidentului grav de sâmbătă seara. Un ONG din Iaşi care luptă pentru siguranţă rutieră a propus deja, în numele celor nemulţumiţi, Primăriei Iaşi şi Comisiei de Circulaţie ca în intersecţia în care a avut loc accidentul să fie introdusă semaforizarea virajului la stânga şi introducerea unei benzi pe fiecare sens, pentru cei care vor să vireze la stânga. Acest lucru ar presupune timpi de aşteptare în plus pentru şoferi. Primarul spune că, pentru a creşte siguranţa, timpii suplimentari la semafor sunt „un rău necesar“, însă face un apel la ieşenii din trafic să se respecte reciproc şi să respecte în acelaşi timp legislaţia. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Iaşi au precizat că ideea va fi prezentată în următoarea şedinţă a Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Iaşi. În intersecţia de la Moara de Foc, una dintre cele mai dificile din oraş, de la începutul anului şi până în prezent au avut loc nu mai puţin de şase accidente cu victime.

În schiţa prezentată autorităţilor locale şi Poliţiei, de către reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Rutieră „Worldstreet“, se cere ca în noua intersecţie să fie introdusă semaforizare separată pentru virajul la stânga, dar şi rezervarea unei noi benzi de circulaţie, lângă ax, pentru virajul la stânga. Şoferii care vin dinspre Munca Invalizilor către Petru Poni şi vor să vireze la stânga, spre piaţa Păcurari şi spre Toma Cozma, să se poată astfel încadra pe această bandă de stocare încă din zona Poştei, imediat după semaforul de acolo. Ajunşi în intersecţie, potrivit schiţei, aceştia trebuie să aştepte culoarea verde a semaforului de deasupra pentru a face stânga, cumva similar ca în intersecţia de la OMV din Păcurari.

Asta în timp ce conducătorii auto din sens opus mai au câteva secunde de roşu în plus la semafor, pentru a trece cei ce fac stânga spre piaţa Păcurari. De asemenea, ieşenii care vin dinspre Petru Poni şi vor să vireze la stânga către Canta vor putea să se încadreze pe banda de stocaj pentru virajul la stânga, încă din zona Inspectoratului în Construcţii şi magazinului Profi. Dezavantajul în cazul semaforizării virajului la stânga ar fi crearea unor timpi de aşteptare în plus, pentru cei care intră în această intersecţie deja foarte aglomerată. Pentru a fi realizat acest plan, deşi s-ar putea şi fără acest artificiu, Primăria Iaşi ar trebui eventual să înfiinţeze o a patra bandă de circulaţie, în plus fiind cea a stocării autoturismelor pentru virajul la stânga, îngustându-le pe cele din prezent. În această variantă, sensul de circulaţie dinspre capăt Păcurari către intersecţia Moara de Foc ar fi de patru benzi, începând de la Poştă, în timp ce sensul opus va avea trei benzi, ca şi în prezent. De asemenea, acelaşi lucru va trebui făcut şi în sens invers, potrivit planşei fotografice ataşate.

Eliberaţi benzile de maşini parcate abuziv!

În acelaşi timp, pentru o mai bună circulaţie în intersecţie, poliţia ar trebui să „curăţe“ banda de circulaţie de lângă trotuar, pe ambele sensuri, destinată virajului la dreapta, care permanent este ocupată de autoturisme parcate. De exemplu, prima bandă de lângă bordură, pe sensul celor care vin dinspre Petru Poni către Moara de Foc şi intenţionează să facă dreapta, există o bandă care este mereu ocupată de autoturisme, care staţionează la magazinul Profi din zonă. De asemenea, în sensul opus al intersecţiei, încă din zona trecerii de pietoni din faţa Poştei Păcurari, inclusiv la florăriile din intersecţie, sunt staţionate, la orice oră, autoturisme. În schiţa celor de la Asociaţia „Worldstreet“, poliţia ar trebui să îndepărteze aceste autoturisme pentru a putea face ca aceste benzi destinate virajului la dreapta să devină funcţionale.

Ce spune primarul

Primarul Municipiului Iaşi atrage atenţia, în primul rând, asupra respectării legislaţiei rutiere şi a creşterii respectului în trafic.Acesta spune că este de acord cu creşterea timpilor de aşteptare de la semafoare, dacă asta contribuie la creşterea siguranţei în trafic.

„De obicei, timpii în plus congestionează traficul, însă măreşte siguranţa, într-adevăr, dar cine garantează că măsura este respectată? În prezent, cei care virează la stânga, în intersecţie, nu au restricţii de încadrare. Iar pentru înfiinţarea unei noi benzi, trebuie să renunţi la o bandă de pe celălalt sens. Despre introducerea unor noi timpi de semaforizare în intersecţia respectivă? Sigur, m-aş bucura ca introducerea măsurii să facă să nu se mai întâmple accidente. Dar câte să mai introducem? Că viraj la stânga avem şi la Cimitirul Evreiesc, şi în sensul giratoriu de la capăt către Rediu. Ştiu foarte bine ce presupune planul expus de dumneavoastră, şi sunt situaţii care funcţionează, dar şi care nu funcţionează. Ai de exemplu o intersecţie majoră care de obicei stă în timpi de aşteptare de culori şi prioritizare de dreapta sau de sens giratoriu. Şi, de obicei, după ce se întâmplă un accident, orice idee nouă pare mai bună de cea veche. Din păcate, accidente se produc în continuare şi pe treceri de pietoni semaforizate fără să fie în intersecţii. Vedeţi accidentul din Nicolina, unde un şofer, fără să respecte culoarea semaforului, a depăşit pe linie continuă şi a nerococit două vieţi. Recomandarea mea personală, în calitate de edil, este să respectăm ceea ce avem de respectat, în condiţiile legii, să respectăm semnalizarea verticală şi orizontală, şi atunci, cu siguranţă, nu se vor mai petrece asemenea lucruri.

Problema este să respectăm ceea ce noi legiferăm, că poţi face încă 7.000 de modificări şi la nesfârşit. Mai apare un accident şi o luăm de la capăt. Gândiţi-vă că au rămas oameni pe linia ferată nerespectând semnalizarea. Orice restricţie pui într-o direcţie, dăunează în altă direcţie. Pentru a avea un trafic în siguranţă, trebuie în primul rând să ne protejăm pietonii, de asta insist de fiecare dată să semaforizăm şi să semnalizăm cât mai vizibil pietonii, pentru că sunt cele mai facile victime. Şi doi, să respectăm regulile de circulaţie. Uitaţi-vă ce se întâmplă câteodată în intersecţiile semaforizate: te apucă râsul şi apoi plânsul. Dacă este vreo pană de curent, nimeni nu mai ştie ce să facă. Trecerea în revistă a regililor de circulaţie trebuie făcută periodic, la orice vârstă, nu este o joacă la ce tragedii şi drame se întâmplă pe drumurile noastre“, ne-a spus ieri, Mihai Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.