Autoritățile anunță ger și vânt în Iași. Recomandări în cazul în care rămâneți blocat pe un drum viscolit

0
3995

În intervalul 26 februarie – 01 martie 2018, în Iași sunt anunţate temperaturi foarte scăzute atât noaptea cât şi ziua. Temperaturile se vor situa frecvent între -12 şi -8 grade iar cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Pentru limitarea pagubelor cauzate de vânt, parcarea autoturismelor este indicată să se realizeze în zone ferite.

Pentru circulaţia pe drumurile publice pe timp de iarnă, înainte de a pleca la drum, autoturismele vor fi pregătite astfel:

– se verifică bateria şi sistemul de pornire al autoturismului, sistemul   de   încălzire   şi   dezgheţare   precum   şi ştergătoarele de parbriz;

– se verifica funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;

– se vor dota cu lanţuri antiderapante şi unelte de îndepărtare a zăpezii.

În cazul în care autoturismele rămân blocate, în trafic, în afara localităţii, datorită viscolului, se recomandă următoarele măsuri:

– se va opri autoturismul pe partea dreaptă a drumului;

– se vor porni luminile de avarie şi se va prinde o bucată de material textil de antena radio ori la geam;

– se va anunţa evenimentul la 112;

– se va rămâne în autoturism până la sosirea forţelor de intervenţie;

– se va porni motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, se va deschide uşor geamul pentru ventilaţie. Se va curăţa periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

– se va aprinde  lumina în interiorul maşinii pe timp de noapte, pentru ca echipajele de salvare să o poată localiza mai uşor.

Totodata, în contextul temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor specifice sezonului rece, evita i să plecaţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi deplasarea este necesară, informaţi-vă despre starea drumurilor naţionale la numerele de telefon:  021.9360,   021.264.33.33,     021.264.33.34  ale   Companiei   Naţionale   de Administrare   a   Infrastructurii   rutiere   (Dispecerat   Drumuri   Naţionale).   În   ceea   ce priveşte starea drumurilor judeţene, cetăţenii sunt sfătuiţi să sune la numărul de telefon al  Direcţiei   Judeţene   de   Administrare   a   Drumurilor   şi   Podurilor   Iaşi  – 0232.255.961.

CITIȚI ȘI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.