Cele două ONG-uri sunt Asociația pentru Protecția rutieră WORLDSTREET și Fundația ICAR. Ieri, reprezentanții celor două organisme au oferit refugiaților medicamente cât și pliante cu informații despre procedura de azil oferită de către statul român cât și despre obținerea unui loc de muncă. În acest sens, reprezentanții Asociației WORLDSTREET au oferit 200 de pliante refugiaților ucraineni. De asemenea, voluntarii Asociației WORLDSTREET au mers în locurile în care sunt cazați refugiații și au împărțit 100 de pliante.
Acțiunile Asociației WORLDSTREET sunt activități desfășurate în cadrul proiectului Safety First IV 20200 finanțat de către Primăria Iași prin Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul Școlar Școlar Iași și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.
Reprezentantul Fundației ICAR a asistat un număr de aproximativ 300 de refugiați. În plus, aceeași fundație a oferitsuport cu medicamente și produse de igienă și la corturile de primire din Vama Sculeni și centrele de cazare din Iași.
Fundația ICAR, în parteneriat cu Project Hope, implementează proiectul „Hope” prin intermediul căruia oferă asistență medicală și psihologică cetățenilor ucraineni cu ședere legală pe teritoriul României, cazați în tabere organizate de autoritățile locale sau în unități de cazare puse la dispoziție de persoane particulare (pensiuni, apartamente, hotel etc.). Proiectul pilot se desfășoară în perioada 01 aprilie – 19 iulie 2022. Serviciile medicale oferite constau în consultații medicale – medicină de familie, pediatrie, psihiatrie, alte specialități medicale. achiziționare de aparate și consumabile medicale, achiziționare tratamente medicamentoase prescrise, achiziționare tratamente medicamentoase fără rețetă medicală, analize și investigații medicale și achiziționare materiale igienico-sanitare.