Asociația Worldstreet a lansat o campanie îndrăzneață pentru sensibilizarea șoferilor care stau cu ochii în telefoanele inteligente, pe rețelele de socializare sau vorbesc la telefon în timp ce se află la volan, riscând să producă accidente grave. Inițiativa se adresează și pietonilor care traversează strada cu ochii în ecranele telefoanelor, riscând să fie răniți de autovehicule.
Campania a fost denumită ”Nu fi oiță, poartă telefonul la blăniță”, cu riscul de a ofensa unii șoferi, însă sperăm că mesajul este concludent. Însă, în anul 2017 autoritățile au observat o creştere îngrijorătoare a unui comportament manifestat atât în rândul conducătorilor auto aflaţi în trafic cât şi a pietonilor. Cele două categorii de participanţi la trafic utilizează smartphone-urile în timp ce conduc sau traversează strada, mărind considerabil riscul producerii unor accidente grave. Acest lucru tinde să devină un fenomen pe fondul creşterii activităţii oamenilor pe reţelele sociale şi a numărului de şoferi care le accesează atunci când se află în trafic.
Activitățile campaniei se vor derula în stradă, de către voluntarii Worldstreet care vor fi sprijiniți de polițiștii Biroului Rutier Iași – Serviciul Rutier Iași. De asemenea, inițiativa are acoperire mediatică din partea Cotidianului ”Ziarul de Iași” – liderul presei ieșene.
Pentru această campanie, Asociația Worldstreet a tipărit din fondurile proprii 10.000 de flyere cu un conținut amuzant -mai multe oițe care traversează strada pe trecerea de pietoni însă sunt cu ochii ațintiți în telefoanele mobile, la fel și șoferii autoturismelor aflate în zonă. De asemenea, au fost achiziționate și 500 de odorizante auto imprimate cu ”vedeta” campaniei, oița simpatică și sexy, denumită WorldstreetOița. Oița a fost realizată de cunoscutul caricaturist Jup.
Acestea vor fi disemninate în traficul din Iași în acțiuni organizate cu polițiștii, pentru depistarea șoferilor care conduc cu ochii în telefoane sau vorbesc la mobile.
Vă reamintim
- la doar 50 de kilometri la oră, cele 3‐5 secunde în care nu sunteți atent la drum pot însemna parcurgerea în orb a unei distanţe de aproximativ 40 de metri;
- 17% dintre şoferi folosesc telefonul pentru a‐şi face selfie la volan, iar 10% chiar se angajează în videoconferinţe, indică un studiu realizat în 2015;
- orice milisecundă în care iţi iei ochii de la trafic reprezintă un pericol uriaş. Poţi trage pe dreapta pentru a da SMS‐uri, Like la o poză pe Facebook, să scrii pe WhatApp sau să citeşti ştirile „Ziarul de Iaşi” în timp ce stai la volan. Şi, chiar dacă nu ştii acest lucru, telefonul are tendinţa să iţi fure privirea şi să rămâi cu ochii în el mai mult decât trebuie;
- nu este nevoie de mai mult de 1‐2 secunde ca să nu vezi când îţi sare în faţă un copil, sau că treci peste o trecere de pietoni ori că urmează un viraj şi tu intri pe contra‐sens. Asadar, te rugăm insistent: „Fii oiţă Worldstreet şi poartă telefonul la blăniţă” ‐ nu folosi telefonul când eşti la volan sau când traversezi strada, chiar dacă eşti pe „zebră”. Poate să aştepte. Sau, dacă ai nevoie neapărat să vorbeşti, trage pe dreapta şi folosește‐l în timp ce staţionezi.
Poate că tocmai ai salvat o viaţă.
CITIȚI ȘI